Dayhost

Als dayhost vind je het leuk om Servas reizigers ergens te ontmoeten, maar je biedt geen slaapplaats aan.

Wat is het leuk om een dayhost te zijn!
Zo nu en dan neemt iemand contact met me op om te vragen of ik voor een dag een host wil zijn. De bedoeling is dan dat ik Amsterdam, mijn huidige woonplaats, laat zien. Nu ben ik van beroep cultureel psycholoog en dus erg geïnteresseerd in de normen, waarden en geloven van verschillende culturen. Ik houd er dan ook van om mijn gasten uit te leggen hoe ik het leven hier ervaar. Omdat ik zelf geen Nederlandse ben, praat ik graag over de verschillen tussen de Nederlandse cultuur en die van mijzelf.
Afgelopen december kreeg ik bezoek van een echtpaar uit Canada: Rosanna en Carl.
Ik sprak met hen af in hun hotel en liep een paar uur met hen rond door het oude, historische centrum van de stad. Ook bezochten we de boerenmarkt in de Jordaan.
Toevallig zou de volgende dag Sinterklaas, de Nederlandse versie van Santa Claus, per boot aankomen in de stad, vergezeld door zijn – op dit moment zo bediscussieerde knecht- Zwarte Piet.
Ik kreeg het idee om mijn bezoekers thuis uit te nodigen voor een brunch, want toevallig zou Sinterklaas vlak onder mijn balcon over de Amstel langsvaren. Het was een kleurrijke parade van honderden bootjes, die toeterend de aankomst verwelkomden. Aan beide zijden van de rivier stonden duizenden kinderen, maar mijn bezoekers zaten in de de “koninklijke loge”.
Al met al was het een prachtig gebeuren en later schreven ze mij dat dit het hoogtepunt was van hun vakantie in Amsterdam.

Colette