Ik wil host worden. Wat kan ik verwachten?

Je maakt een profiel aan op ServasOnline. Dit profiel kun je zelf beheren. Je stelt jezelf daarin voor en beschrijft wat jouw omgeving of jou als persoon/gezin bijzonder maakt. Ook kun je hier bijzonderheden aangeven, zoals dat je vegetarisch eet, huisdieren hebt, of niet wilt dat er binnenshuis wordt gerookt. Servas-travellers van over de hele wereld kunnen jouw profiel zien en je een verzoek doen voor een bezoek van twee dagen.

Je bepaalt zelf, of het bezoek uitkomt en stuurt z.s.m. een antwoord. Het is belangrijk om een verzoek altijd te beantwoorden, ook als het niet uitkomt. De traveller kan dan op zoek naar een ander adres.

Vertel je traveller hoe hij bij jouw huis komt. Komt hij met het OV, dan kun je hem misschien op een station afhalen? Vraag de traveller om enkele dagen voor de geplande aankomst nogmaals contact op te nemen om de details te bevestigen.

Je verleent een traveller gedurende twee dagen en twee nachten onderdak. Je kiest er zelf voor, of jullie gezamenlijk de maaltijden gebruiken, hoewel dit vaak gebruikelijk is. Je kiest er zelf voor of je samen activiteiten onderneemt. Het wordt wel van je verwacht dat je met je traveller tijd doorbrengt en informatie over elkaars landen, levenswijze etc. uitwisselt. Immers het doel van Servas is om vrede te bevorderen en elkaars culturen te begrijpen.