Ik bezoek een host. Wat wordt van mij verwacht?

Je kunt je LOI vooraf naar je host sturen. Bovendien neem je een uitgeprint exemplaar mee en toon je dit aan je host bij aankomst. Hieruit ontstaat al snel een eerste gesprek over gemeenschappelijke interesses. Eventueel kun je ook een bucketlist opstellen, waarin je vermeldt wat je graag zou willen zien, beleven en weten. Traditioneel breng je een souvenir uit Nederland mee, als dank voor de gastvrijheid. Wordt graag gezien en altijd op prijs gesteld

In principe ben je gedurende twee dagen en twee nachten te gast. Vraag niet of je langer kunt blijven. Uiteraard kun je langer van de gastvrijheid gebruik maken, als je host dat aanbiedt. Het is wel gebruikelijk dat jullie samen de maaltijden nuttigen. Of je dit kunt verwachten, hangt af van de situatie van je host. Misschien kun je zelf aanbieden boodschappen te doen, of zelf een maaltijd te verzorgen? Laat je niet bedienen, maar bied ook zelf hulp aan.

Je bent te gast bij je host. Dat betekent dat je niet alleen buitenshuis eigen activiteiten ontplooit, maar ook tijd met je host doorbrengt en uitwisselt over elkaars landen en culturen. Het doel van Servas is immers: ‘een bijdrage leveren aan vrede, door het bevorderen van begrip, tolerantie en…vriendschappen en dat wereldwijd’. Mensen die elkaar beter begrijpen, zullen elkaar nooit bevechten!